Nagenieten…

Ik ben natuurlijk nog aan het nagenieten van onze heerlijke week op Kreta. Diana en ik hebben het weer geweldig gehad met zijn tweetjes op het mooie Kreta.

Op 10 september kwamen we na een voorspoedige vlucht aan in Chania en haalden onze huurauto op. Het was een Hy.undai Atos, een beetje oud, maar hij heeft ons de hele week prima van A naar B gebracht en daar ging het om. Natuurlijk had ik ook een supergoeie chauffeur, want je kunt nog zo’n mooie of lelijke auto ter beschikking hebben, als de chauffeur niet rijden kan heb je er niks aan.

We vertrokken rond 20.00 uur in het donker van het vliegveld naar Villa Ithaka in Loutra, zo’n 20 km voorbij Rethymnon. Diana moest heel even wennen aan de auto en iets langer aan de rijstijl van de Kretenzers… daarover later😉.

Na enig zoeken kwamen we aan bij het huis en gingen we de boel verkennen, Het is echt een prachtig huis met alles erop en eraan. Allebei een eigen slaapkamer, dat kan bij ons niet anders, wat een luxe. Ook had de eigenaresse, die dezelfde dag vertrokken was, een maaltijd voor ons in de koelkast staan. Die hebben we opgewarmd en buiten op het terras opgegeten. De pasta met spinazie en zalm ging erin als koek, heerlijk! Marleen nogmaals bedankt!

De volgende dag boodschappen gedaan bij de L.idl die vlakbij was, slechts een paar kilometer rijden. Verder lekker geluierd, gezwommen, veel gelezen en uitstapjes gemaakt! In de buurt van het huis zijn we 2 ochtenden op stap geweest om wat bezienswaardigheden te bekijken. Naar het eeuwenoude Arkadi klooster en het pottenbakkersdorpje Margarites waar op elke hoek van de straat een winkeltje is met aardewerk, maar waar ook onbewoonbare huizen staan waar de bomen door de ramen groeien. Een vreemd contrast.

Maar op Kreta staat niet altijd alles even goed aangegeven en de beste kaart die we hadden was in het Griekse alfabet én ons alfabet, het gevolg was dat er heel veel plaatsjes niet opstonden want die namen/woorden/letters konden ze natuurlijk allemaal niet kwijt op die kaart 😒. Maar dat was toch eigenlijk helemaal niet erg, af en toe vroegen we de weg en we kregen altijd vriendelijke advies… dat het niet altijd klopte namen we maar op de koop toe. Het gedeelte waar we reden heeft een prachtige natuur met soms kilometerslange weggetjes dwars door de olijfboomgaarden.

Onze belangrijkste tocht was naar Plaka, zo’n 160 kilometer rijden, waar we met een bootje naar het eiland Spinalonga vaarden. We zijn op eigen houtje het eiland rond gaan wandelen en hebben rustig alles bekeken. Het was ook ontzettend heet en er was weinig schaduw. Het was erg indrukwekkend, zeker als je iets af weet van de geschiedenis die zich er in ruim 50 jaar heeft afgespeeld vanaf het begin van de vorige eeuw, hier kom ik nog wel op terug in een volgend blogje.

Maar ook wat een drukte zeg, boten vol toeristen vanuit Elounda en Agios Nikolaos legden aan.

Nadat we terugkwamen met de boot in Plaka zijn we in een lokale taverna gaan lunchen. Griekse salade, brood, vers lamsvlees met aardappels uit de houtoven en als toetjes watermeloen en een heel vriendelijke bediening. Heerlijk! Nog even een paar winkeltjes in gegaan en toen weer op weg naar huis.

De volgende dag hebben we echt geluierd en zijn we niet met de auto weggeweest. Even een klein stukje gewandeld want we wilden toch wel zien waar het weggetje waar het huis aan lag naartoe ging.

De een na laatste dag hebben we Rethymnon bezocht, wat een leuke, bruisende stad is dat. We hadden met name interesse in de ‘Oude Stad’. Smalle straatjes met ontelbare winkeltjes, we hebben heel wat afgewandeld. Ook daar geluncht in een leuk restaurant in de oude Venetiaanse Haven. We kozen weer een Griekse salade en een vleesschotel met allemaal verschillende soorten vlees, klaargemaakt op de manier zoals het op Kreta de gewoonte is. Het meeste vlees vonden we echt heerlijk! Op weg naar de auto kwamen we op de boulevard langs een Italiaanse ijssalon die ‘Nutella’ ijs verkochten. Diana is er gek op dus daar nog een toetje genomen in de vorm van een klein bakje ijs. We mochten het op het terras opeten en kregen ook nog een glas water geserveerd. We kunnen niet anders zeggen, op een enkeling na zijn de Kretenzers echt ontzettend vriendelijk en hulpvaardig.

We hadden de hele week prachtig weer, de eerste dagen zelfs erg heet. Maar op maandagavond werd het opeens donker, begon het te regenen en te waaien. Snel haalden we alle spullen van het terras naar binnen en even daarna brak het helemaal los, bliksem en onweer, niet te kort.
Na een paar uur en de dreiging dat de elektriciteit uit zou vallen, want de verlichting ging een aantal keren uit en weer aan, werd het weer rustig. De volgende dag waren de sporen te zien op het terras en in het zwembad. Diana heeft het zwembad van de bladeren ontdaan en ik heb het terras aangeveegd en daarna was bijna alles weer als vanouds. We hoefden pas om 17.00 uur te vertrekken dus hadden we nog een hele dag. We hebben nog heerlijk gelezen en gezond en tussendoor opgeruimd en ons koffertje gepakt.

De terugrit naar Chania ging snel en we genoten van de prachtige natuur. We hadden daar uiteraard de avond van aankomst niets van gezien. Ook de vlucht naar Weeze in Duitsland ging voorspoedig, helaas regende het bij aankomst en voelden we wat een verschil van 20 graden betekent. Nadat we een uitrijdkaart hadden opgehaald voor de auto reden we in de regen naar Zeist waar we rond 00.15 aankwamen.

Het was een superweek en we hebben ontzettend genoten van alles en van elkaars gezelschap! Over 2 jaar weer… we hebben nog even de tijd om te bedenken waar we dan naartoe gaan…

34 gedachten over “Nagenieten…

  1. Pingback: Reisfotochallenge 2016 – #1 – "Iris Papilio"

  2. Wat een leuk verhaal en mooie foto’s! Zo te zien hebben jullie het super gehad en zeg nou eerlijk dat kan ook bijna niet anders op zo’n fantastische stek!
    Fijn dat Griekenland jullie in het algemeen zo goed bevallen is, ik wil het Os ook heel graag laten beleven, want de Grieken zijn zulke lieve mensen en ze hebben daar zulk heerlijk eten:-) en de omgeving is prachtig! Ben blij dat jullie mijn advies hebben opgevolgd en zo hebben genoten samen. Op naar 2015:-). Dikke kus van ons alle 4

    Like

  3. Trees, wat een heerlijk verslag!!!! Ik geniet met je mee meis, we zijn vandaag net terug van Kreta. Wij waren ook in Agios Nikolaos, hebben we elkaar toch niet gezien?! En ja die maandag, tjonge in Stalida was het bar en boos met die storm, we moesten nog met de auto naar Koutalafari, een eindje de bergen in, BRRR!!! Wat fijn dat je nu eindelijk Spinalonga hebt gezien!!!! Indrukwekkend he meis?

    Like

    • Dankje Geesje, we hebben genoten! Zat jij in Koutalafari? Daar hadden buren van ons het vanmiddag over, zijn er ooit geweest. En Spinalonga, ja heel indrukwekkend. Ons doel om naar Kreta te gaan hebben we bereikt! Fijn dat jullie het ook weer fijn hebben gehad! Op naar de volgende keer hè 🙂

      Like

  4. Het was zeker super en ik ben ook nog steeds aan het nagenieten. Deze week tot volgende week dinsdag denk ik iedere dag: “Vorige week deden we dit en waren we daar.” Toen ik vanmorgen op mijn werk kwam dacht ik meteen, was ik maar weer op Kreta :-(. Kus!

    Like

Reacties... heel graag natuurlijk!