Een “hoax” of niet?

De laatste tijd krijg ik weer geregeld een zogenaamde viruswaarschuwing wat bijna altijd een ‘hoax’ is. Met daarbij vaak een schat aan e-mail adressen waar kwaadwillenden allerlei rottigheid mee zouden kunnen uithalen.

Ik was al eerder van plan hier een logje aan te wagen en nu ga ik het ook doen…

Beste mensen, deze e-mails zijn gewoon nep. Stuur ze alsjeblieft niet door aan de hele wereld, ze slaan meestal nergens op.

De laatste die ik kreeg ging over het onder druk moeten pinnen door een overvaller. De tip is…doe je pincode achterstevoren, je krijgt wel je geld maar je pas wordt geblokkeerd en de politie wordt automatisch gewaarschuwd…
Wat als je pincode 3663 is of vergelijkbaar? Dan komt de politie elke keer als je pint zeker voor niks opdraven?

Er zullen ongetwijfeld heel veel logjes al aan gewijd zijn maar beter teveel dan te weinig, het internet is toch al zo vervuild…

Zie hieronder de uitleg van www.virusalert.nl

hot-hoaxUitleg van het begrip hoax, ofwel een “grap-email”.

Wat is een hoax – nepwaarschuwing?
Een nepwaarschuwing, in het Engels “hoax” genoemd, is een e-mailbericht dat zich tracht te verspreiden als een kettingbrief. Dit betekent dat in de boodschap de lezer wordt aangespoord om zoveel mogelijk mensen te informeren.

De boodschap van een hoax-bericht kan divers zijn. Er zijn hoax-berichten bekend die zich doen voorkomen als een donor e-mail alsook berichten die waarschuwen voor een bepaald bestand op uw computer wat een virusbestand zou zijn. In alle gevallen is de boodschap onjuist en kan de verwarring en ook schade enorm zijn.

Zo roept bijvoorbeeld het bericht jdbmgr.exe op tot het verwijderen van een Windows bestand. Een bestand dat zeker nodig is voor het gebruik van bepaalde onderdelen van Windows.

Hoe herken je een hoax?
De meeste hoax-berichten zijn eenvoudig te herkennen. Ze roepen op om het bericht door te sturen naar alle contactpersonen. Indien een oproep met een dergelijke strekking aanwezig is moet u waakzaam zijn.

Controleer vervolgens op deze website of het bericht bij ons bekend is. Indien dit het geval is weet u dat het bericht niet juist is en dat u het kunt verwijderen.

Wel of geen hoax?
Op www.VirusAlert.nl vindt u ingedeeld in een vijftal categorieën de bekende hoax-berichten.

De categoriën zijn:
Hoax virus gerelateerd
Hoax hackers gerelateerd
Hoax hotmail gerelateerd
Hoax financieel gerelateerd
Hoax overige

Daarnaast kunt u gebruik maken van de zoekfunctie op deze website.

Gebruik als zoekterm een bepaalde term of aanduiding die in het bericht wordt genoemd.

Mocht het bericht niet bekend zijn en vermoedt u toch dat het om een hoax zou kunnen gaan? Stuur het dan door aan helpdesk (at) virusalert.nl

De eerste hoax
De eerste hoax dateert van 1988, en ging over een “2400 baud modem virus”. Sindsdien is het aantal hoaxes sterk toegenomen. De meeste voorkomende hoax op dit moment is “Good Times” dat reeds sinds 1994 actief is.

7 gedachten over “Een “hoax” of niet?

  1. Wat ben ik toch blij met zo’n slimme nicht! Echt, je hebt al veel aan de mensen om je heen geleerd, TECHNEUT!! Smuffelsssssssssss

    Like

  2. ik ben altijd heel erg alert op vreemde mailtjes, waarschijnlijk heb ik daardoor ook wel eens een goede mail weggegooid.
    ik doe ook nooit mee aan zgn kettingmails: weg ermee!

    Like

Reacties... heel graag natuurlijk!