Dilemma…

Geschreven voor WE300 van Plato: Het moest gaan over VERZET.
Dit woord mag niet worden gebruikt in het verhaal…

Die jongen kon leren als de beste! Op de lagere school doorliep hij fluitend en spelend alle klassen. Hij hoefde geen moeite te doen om echt te leren, een makkie was het.

Toen hij de uitslag van de CITO toets hoorde kreeg hij het helemaal benauwd. Hij wilde voor geen prijs naar de Havo of VWO, de richting die werd aangegeven. Hele dagen in de klas zitten, alleen maar leren en veel huiswerk maken… hij moest er niet aan denken. De ouders vonden het erg jammer, maar nog belangrijker vonden ze het dat hun zoon het naar zijn zin zou hebben en iets moest doen wat hij leuk vond.

Uiteindelijk werd besloten dat hij naar de LTS mocht en afgesproken werd dat hij alle vakken op D-niveau moest halen, dat vergelijkbaar was met MAVO. Dat moest voor hem geen probleem zijn en met veel plezier begon hij aan het 1e schooljaar.

Hij haalde weer alleen negens en tienen en had het prima naar zijn zin. Het eerste gesprek met de mentor verliep goed. Hij was verbaasd. “Hoe komt deze jongen op de LTS terecht, zulke kinderen maak ik maar hoogstzelden mee” vroeg hij zich af. Toen de ouders uitleg gaven begreep hij het en zei: “Dat was een goede beslissing want als hij zijn stofjas aantrekt beginnen zijn oogjes te glimmen, hij werkt heel graag met zijn handen”. Hoewel ze achter hun beslissing stonden waren ze toch nog eens extra blij toen ze dat hoorden.

Hij zocht een vakantie- en zaterdagbaantje toen hij 13 was. Rozen bossen bij een kwekerij. Elke week nam hij bloemen mee voor zijn moeder. Spaarde zijn centjes om te kunnen kamperen in de zomervakantie waarvoor hij van alles wilde aanschaffen.

Hij kreeg toestemming van zijn ouders maar alleen als hij alles zelf regelde… het lukte!

Advertenties

27 gedachten over “Dilemma…

 1. Dwarsbongel

  Hier is het een goede keus. Bij mij was het anders. Ik was blijven zitten in de eerste klas van de HBS, in de war door grote veranderingen midden in mijn puberteit. De nieuwe stiefvader vond dat ik maar zo snel mogelijk moest gaan verdienen, en dus net als de andere zoons naar de LTS. Ik ben uiteindelijk toch nog redelijk goed terechtgekomen, geloof ik…

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Dankjewel! Toen, op dat moment was de beslissing moeilijk hoor, maar later wisten we dat we er goed aan gedaan hadden…

   Like

 2. jokezelf

  Goed verhaal en de inhoud stemt blij – vaak weten kinderen heel goed wat voor henzelf het beste is. Mijn zoon had het VWO op zijn slofjes kunnen doen, maar wilde naar de HAVO. Daarna had ie geen enkel idee wat hij verder moest, dus met wegstrepen van dingen die hij echt niet wilde, werd het HBO technische bedrijfskunde. Opleiding afgemaakt en een jaar gewerkt. Beviel hem totaal niet. Hij wilde wel studeren – voornamelijk voor het gemiste studentenleven 😉 waar hij inderdaad met volle teugen van genoot. Bedrijfskunde werd het, in Groningen. Ook met glans afgemaakt. Tijdens zijn studie werkte hij bij de IKEA en als barman bij een poppodium. Na zijn afstuderen kon hij bij het poppodium blijven werken als programmeur, waar hij nu (hij is inmiddels 34) nog met veel plezier werkt. Hij verdient niet zoveel als zijn studiegenoten, maar hij zou niet anders meer willen.
  Leuke WE!

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Bedankt Joke!
   Fijn dat je zoon het nu zo naar zijn zin heeft. Het gevoel volgen is echt vaak beter voor het plezier in het leven. En geld maakt niet altijd gelukkig! Geldt ook voor onze zoon hoor!

   Like

 3. hanneke

  we hebben hier hetzelfde meegemaakt afgelopen maanden met ,mojo.
  ze wil graag fotografie doen en meldde zich aan bij een MBO. daar werd ze getest en te intelligent gevonden, ze moest de havo maar afmaken!
  dat lukt haar voor geen meter en we hebben voet bij stuk gehouden dat ze toch die opleiding kan gaan doen.
  sommigen (waaronder vier van mijn vijf) zijn nu eenmaal meer op de praktijk gericht dan op het leren.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Precies, weer een voorbeeld! Gelukkig zijn in wat ze doen is veel belangrijker dan een ‘hoge’ opleiding! Goed gedaan! Wij hebben er nog nooit spijt van gehad dat we deze beslissing hebben genomen…

   Like

 4. Ria

  Ik had enkele jaren ’n pleegzoon .Ze wisten op school niet of hij wel of niet kon leren.Hij deed niets.
  Hij kwam op de Havo terecht en met de kerst terug naar Mavo. Bij het overgangsrapport kwam het er eindelijk uit .Hij wilde alleen maar automonteur worden. Oké ……Hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Kon ineens goed leren en heeft zijn eigen autobedrijf.
  groetjes,Ria

  Like

 5. geesje

  Ach trees, ik zie mijn *broer(tje)* met pijn in zijn buik naar de technische school gaan, hij wilde zo graag iets anders. een mooie we300 trees!

  Like

 6. gewoonanneke

  Dat is een goeie keuze geweest. Heb het bij een vriendje van mijn zoon gezien, mijn zoon die toen op verzoek van de leerkrachten 1 1/2 jaar kleuterde, dat vriendje was op dezelfde dag geboren als mijn zoon en zijn ouders wilde dat ook beslist, dat pakte helemaal verkeerd uit en hij kwam zelfs op het bijzonder onderwijs terecht. Wat ben je dan als ouders dom bezig. Dus chapeau voor deze ouders en dat kind is er vast ook gekomen.

  Like

 7. platoonline

  Het is logisch dat ouders voor het hoogste gaan als het hun kind betreft. Hier hebben die ouders heel goed begrepen dat het welzijn van hun kind het hoogste is en niet de maatschappelijke ladder. Zulke ouders moesten er meer zijn. Die jongen gaat op deze manier een heel fijn, tevreden leven tegemoet. Heel leuk om te lezen. Ik word er helemaal blij van.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Daar ben ik dan weer blij om Plato, dat jij blij wordt ;-).
   Het is helemaal goed gekomen hoor met die jongen. Hij kan ook echt alles!

   Like

Reacties... heel graag natuurlijk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s