Deel van een geheel…

Sinds mei van dit jaar ben ik ‘deel van een geheel’ en dat is me toch leuk!

PyramideHet vrijwilligerswerk bij de “Pyramide van Austerlitz” bevalt me heel erg goed.  Een keer in de week op vrijdagochtend verkoop ik de kaartjes in het Kassahuis ‘boven’ bij de Pyramide. Ook is het leuk wat te vertellen over de Franse tijd aan mensen die geïnteresseerd zijn en verwijs ik mensen naar het Bezoekerscentrum. Soms word ik vaker ingedeeld, ik kan zelf aangeven als ik meer tijd heb en ik hoor dan aan het eind van de maand wanneer ik ben ingeroosterd.

Ik maak nu deel uit van een enthousiaste vrijwilligersgroep en ik voel me er thuis. Ik heb al een groot aantal mensen ontmoet, stuk voor stuk aardig en super gemotiveerd. Onlangs hadden we een soort vergadering/bijeenkomst, voorgezeten door de directeur van het Landschap Erfgoed Utrecht (LEU). Deze organisatie neemt een centrale rol in bij de inzet van vrijwilligers en coördineert en ondersteunt de vrijwilligers in de hele provincie Utrecht. De ideeën en meningen van de vrijwilligers worden heel serieus genomen en initiatieven worden toegejuicht.

In de vakantietijd was het behoorlijk druk en dus heel erg gezellig. Er komen zoveel verschillende mensen. De gekke opmerkingen of vragen die je krijgt zoals “er is toch wel een lift?” of “moeten we nou echt betalen om die hele trap te beklimmen” zijn gewoon grappig. De kinderen die erbij zijn krijgen nadat ze weer beneden zijn een ‘klimdiploma’. Dat wordt altijd heel leuk ontvangen. Als het niet te druk is vraag ik hun naam en schrijf die erop, ook zet ik er vaak de datum bij.
Meestal vraag ik van tevoren of ze goed kunnen tellen en natuurlijk zeggen ze allemaal ja. Dan geef ik ze de opdracht om alle treden te tellen en beloof ik ze dat ze een klimdiploma krijgen als ze terugkomen en mij het goede aantal kunnen vertellen. Ze hebben dan helemaal een leuke reden om naar boven te gaan. Ook als het fout is krijgen ze dat natuurlijk ;-). De kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar zijn het meest enthousiast!

De laatste weken werd het rustiger. De meeste gasten zijn wandelaars. Soms komt er een grote groep, want het is een aantrekkelijk uitstapje voor scholen. Die kinderen moet je dan weer goed in de gaten houden want het is niet de bedoeling dat ze op de gras-treden gaan lopen. Aan de Pyramide wordt constant onderhoud gepleegd, konijnen richten schade aan en ook zware regenbuien zijn niet erg welkom. Maar ja, dat is het weer en daar kan niemand iets aan doen.

Na de winterperiode, zo ergens half-eind april zal ik weer van de partij zijn. Dan wil ik me ook graag inzetten als gastvrouw (of passantengids) in het Bezoekerscentrum. Ik heb me redelijk ingelezen in het ontstaan en de geschiedenis van de Pyramide in de Franse tijd. Nog maar eens goed ‘studeren’ de komende winter en dan ben er wel klaar voor.

Vandaag was mijn laatste keer in het Kassahuis en ‘mijn’ seizoen wordt afgesloten met een ‘gidsenuitje’ op a.s. woensdag, waar ik heel veel zin in heb. Verslag volgt!

23 gedachten over “Deel van een geheel…

 1. Pingback: Vrijwilligerswerk afbouwen… – "Iris Papilio" Regenboogvlinder

 2. Pingback: De Pyramide van Austerlitz… – "Iris Papilio"

 3. Heel mooi vrijwilligerswerk doe je hiermee. Het is dankbaar werk. Zo ben ik een aantal jaren molengids geweest. Omdat we nu 8 maanden per jaar in Spanje wonen ben ik er mee gestopt, want voor de kleinkinderen komen wij terug in Nederland, en we willen musea bezoekren en dan is het wekelijks inroosteren, soms wel 2x erg lastig om zaken te plannen.
  Salu2 Albert

  Like

  • Vind ik ook, het is toch meehelpen om een monument in stand te houden. Molengids wat leuk! Vandaar die interesse voor molens. Wij hebben een kennis die vrijwilligerswerk doet op de Adriaan in Haarlem. Hij is 79 maar klimt de wieken nog in als een jonge vent. ;-).
   Maar als je langere tijd weg bent is het inderdaad moeilijker. Ik heb nu mijn ‘werk’ voor een aantal maanden opgeschort, komt in het voorjaar wel weer. En het voordeel is dat de PVA in de wintermaanden alleen op zondag open is. Salu2, Trees

   Like

  • Ja echt heel erg leuk! Iedereen draagt het ook uit dat ze er graag bij willen horen. Al is het dan niet echt mensen helpen, dat was mijn associatie altijd met vrijwilligerswerk, het is inderdaad leuk om mensen te plezieren op deze manier en wat te kunnen vertellen over de Franse Tijd, Het uitje zit leuk in elkaar, een druk programma zelfs. Verslag volgt hoor!

   Like

 4. Je bent reuze geïnspireerd dat is wel duidelijk! Dat is fantastisch voor de mensen die er komen kijken want dat draag je altijd over. Ik ben er zelf nog nooit geweest , best wel héél veel treden voor iemand met wat kreukelige knietjes;-)

  Geliked door 1 persoon

  • Klopt Rietepietz, het is wel een apart soort vrijwilligerswerk! En die trap op heb ik nu 2x gedaan, ik heb ook van die vervelende klutsknietjes en echt niet zo’n beste conditie maar toch gedaan. Ik dacht als ik het uitzicht en het bordes maar één keer gezien heb want anders kan ik er niet over meepraten. Dus de 1e keer was met manlief en kleindochters, maar afgelopen donderdag ben ik samen met een vriendin gegaan. We waren niet van plan naar boven te gaan want zij is ook niet zo van het trappen klimmen, maar toch gedaan!

   Like

 5. Dat is nog eens fijn: vrijwilligerswerk waar je je hart en ziel in kwijt kunt. Plus allemaal leuke collega’s. Nu even bijkomen en dan in april er weer met hernieuwde energie tegenaan!
  Liefs Kakel

  Geliked door 1 persoon

 6. Fijn dat je het zo naar je zin hebt,maar je verheugde je er van tevoren al op dus je hebt een goede keus gemaakt.

  Vroeger toen ik er vlakbij woonden gingen wij er wel eens naar toe op de fiets.In mijn herinnering was er toen ook een speeltuin.Op de terugweg kregen we altijd een ijsje…….ach familieuitjes waren toen nog lekker simpel.

  Geliked door 1 persoon

  • Klopt Dieneke, het voelde meteen al goed en gelukkig is dat gevoel goed uitgekomen.
   De speeltuin is er dus nog steeds, een echte nostalgische speeltuin uit 1857.
   Naar een speeltuin gaan was altijd een goedkoop maar super leuk uitje in die tijd!

   Like

 7. Koos en ik vinden het een heel mooi verslag. Hij vindt dat je leuk kan schrijven.mooi compliment hoor. Vrijwililigerswerk geeft heel veel voldoening. Top hoor

  Geliked door 1 persoon

  • Het is ook heel leuk! Je bent altijd welkom Anneke, dat is logisch want hoe meer bezoekers hoe beter. Maar in die tijd wisten ze nog niet wat een lift was hoor, dus je zult met de trap ophoog moeten, zo’n 93 treden in totaal 😉

   Like

Reacties... heel graag natuurlijk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s