Renoveren…

Geschreven voor de schrijfuitdaging van Plato, de WE300.
Het woord voor de maand  september is “RENOVEREN”.
Dit woord mag niet in het stuk gebruikt worden.
Zelf meedoen of andere inzendingen lezen? Klik HIER.

Geweld

Met moeite strompelde Lize naar de hoek van de straat. Ze hoopte maar dat niemand zag dat ze niet normaal kon lopen. Wankelend kwam ze aan bij de bushalte en plofte op het bankje.

Welke bus zou ze nemen, bus 40 richting haar moeder? Die zou haar alleen maar uitschelden en schreeuwen dat ze haar genoeg gewaarschuwd had voor een leven met ‘hem’! Had ze daar behoefte aan? Nee dus. Bus 24 dan richting haar vader? Ook die zou zijn antwoord wel klaar hebben, ze kon het hem al bijna horen zeggen “Je zult het er wel zelf naar gemaakt hebben!”

Wat bezielde mensen toch om elkaar pijn te doen? Was er dan helemaal geen enkel respect meer voor een geliefde? Haar ouders waren uit elkaar gegaan, uiteindelijk in goede harmonie, maar haar vader was ook geen makkelijk persoon geweest. Menig maal had ze gezien dat haar moeder werd geslagen, ze durfde dan dagen de straat niet op vanwege de blauwe plekken, kapotte lip of andere verwondingen.

Verbouwen noemde haar vader dat… en dat haar moeder het verdiende. En nu deed haar vriend precies hetzelfde bij haar. Maar zij zou niet zo lang wachten als haar moeder had gedaan, ze was gevlucht en ze bleef weg. Hij kon de hoogste boom in en ze wilde hem het liefst zien hangen…

Al was ze opgegroeid met agressie en geweld, ze wilde liefde, vertrouwen en kameraadschap in haar leven. Wat een geluk dat ze niet getrouwd waren en dat er geen kinderen waren gekomen. Ze kon nu haar eigen weg gaan en ze wist heel zeker dat ze nooit meer naar hem terug wilde.

Als een zielig hoopje mens, met warrig haar, een gekneusde heup, een dichtgeslagen oog en een gescheurde lip wachtte ze. Haar toekomst was heel onzeker, waar bleef die bus toch?

 

 

Advertenties

31 gedachten over “Renoveren…

 1. Ferrara

  Verbouwen noemde haar vader dat … en dat haar moeder het verdiende. Zo respectloos.
  En nu kan ze niet eens bij haar ouders hulp zoeken. Dit verhaal is fictief.
  Maar de blijf-van-mijn- lijfhuizen zijn helaas nog steeds nodig. Goed stuk.

  Like

 2. Dwarsbongel

  Ik heb het ook van relatief dichtbij gezien. Er zijn van die relaties waar mensen die niet bij elkaar lijken te passen, toch aan elkaar verslaafd lijken; een rare paradox. Als je een vrouw in zo’n situatie kent, zou je het boek “Als Liefde Pijn Doet …En Je Weet Niet Waarom”, van Susan Forward kunnen aanraden. Of zoek op het begrip Misogynie.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Gelukkig ken ik niemand die het echt is overkomen. Maar je leest er best veel over. Ik snap die ‘verslaving’ ook niet hoor, maar een mens kan ook niet in het hoofd van een ander kijken. Maar toch bedankt voor de tip en voor je reactie natuurlijk!

   Like

 3. Rianne

  Helaas nog voor te veel vrouwen (maar ook mannen) de realiteit…
  Ik hoop dat ze in jouw hoofd definitief ontsnapt is en niet uiteindelijk teruggaat…

  Like

 4. ♫ Mel☺dy ♫

  De grens is bereikt, eindelijk…. de eerste stap gezet, ze lijkt klaar voor alle volgende!

  Niet dat ik het begrijpen kan maar wat hoor/lees je het toch vaak dat er vrouwen zijn die een soortgelijke man treffen als hun vader…. brrrrr Prijs me gelukkig niet zo’n man te hebben (noch zo’n vader overigens)

  Like

 5. kakel

  De belangrijkste stap naar een nieuw leven heeft ze al genomen: de eerste. En met vastberadenheid kan een mens ver komen. Geen prettig verhaal om te lezen. Je hebt je er behoorlijk in weten te verplaatsen! Ik ben blij met de “goede” afloop. Een bijzondere WE-300!
  Fijn weekend en liefs,
  Kakel

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Dankje Kakeltje! Nog niet zo lang geleden een boek gelezen waar behoorlijk geweld in voorkwam, denk dat ik daardoor geïnspireerd ben…
   Jij ook een fijn weekend! ❤

   Like

 6. minoesjka2

  Goed geschreven Trees!!
  Tja, er is zo veel moed voor nodig om uit zo’n gewelddadige relatie te stappen, onderzoek heeft zelfs uitgewezen, dat de meeste mensen gemiddeld 7x het stadium van deze dame bereiken. Maar dan toch weer terug gaan, omdat …………. liefde en smoezen soms sterker zijn en daarbij deze mensen gehersenspoeld worden door hun partner dat het aan hun ligt (zowel mannen als vrouwen!)

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Dankjewel Minoesjka! Het is soms ook niet eens mogelijk om eruit te komen heb ik wel begrepen. En het gevoel voor die ander verandert vaak niet eens, mensen blijven zwichten na mooie praatjes…

   Like

 7. Corry dijkstra

  Mooi geschreven. Inderdaad komt het veel voor.
  Je blijft er in geloven dat het niet meer voorkomt, ze beloven dat met hun hand op het hart dat nooit meer gebeurd maar helaas de
  Werkelijkheid is anders.

  Like

 8. Plato

  Verschrikkelijk. Dit verhaal hakt er in. Wat doen mensen elkaar toch aan? Want dit zal dan wel fictie zijn, maar het gebeurt natuurlijk dagelijks. Er leven nog veel mensen in de Middeleeuwen. Wat heb je dit stuk beeldend en pakkend geschreven, Trees. Welgemeende complimenten en fijn dat je meedeed.

  Like

 9. Pingback: WE-300 voor de maand september | Platoonline

Reacties... heel graag natuurlijk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s