Onze bonsai-kastanje…

Met een knipoog naar de echte bonsai’s vinden wij onze ‘bonsai-kastanje’ toch best al aardig gelukt.

Vorig jaar, een paar maanden na onze verhuizing, hebben we onze kastanjeboom bij het chalet in Milheeze uitgegraven en meegenomen vanwege de herinnering die eraan zit. De kastanjes die deze boom deden groeien is namelijk geplant (of gepoot) door Maria toen ze 4,5 jaar was.

We hadden besloten hem bij onze verhuizing mee te nemen, mits we ruimte zouden hebben in de ‘eventuele’ nieuwe tuin. Nu hebben we wel een grote tuin, maar deze is niet echt geschikt voor een kastanjeboom. We kregen de tip om te proberen er een bonsai van te maken.

Dus hij staat nu in een grote speciekuip, is behoorlijk teruggesnoeid en zie hieronder het resultaat. Door de milde winter heeft hij het zowaar overleefd en hopelijk is hij nu sterk genoeg aangeslagen zodat het deze winter ook weer lukt, mocht het een strenge winter worden natuurlijk.

De blaadjes kwamen in het voorjaar veel kleiner terug. Intussen beginnen ze alweer bruin te worden vanwege de herfst, die gaan er binnenkort wel af.
En als we na de winter terugkomen hopen we dat hij weer mooi uitloopt. Qua wortels kan hij natuurlijk niet veel kanten op dus we zijn erg benieuwd wat hij gaat doen…

 

Advertenties

17 gedachten over “Onze bonsai-kastanje…

 1. rietepietz

  Leuk probeersel, ik heb begrepen dat bij een bonsai niet alleen de takken worden gesnoeid maar óók de wortels ,zo verstikken de groeiende wortels elkaar niet in de pot en blijven wortels en kroon evenwicht Maar ik weet er niet écht iets vanaf, meer die klok en de klepel!
  Zeker de moeite waard om te proberen, altijd heel bijzonder als iets dat een kind geplant heeft mag blijven bestaan, succes!

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Dankje Rietepietz, als de boom een beetje meewerkt moet het lukken. Veel verstand hebben wij er ook niet van hoor. Maar als het zo is dat de wortels ook gesnoeid moeten worden voorzie ik een probleem ;-).
   Ach, al kunnen we hem nog maar een paar jaar houden. Onze kleindochter is er best trots op 🙂

   Like

 2. Plato

  Zou hij het blijven doen in zo’n kuip? Maria heeft ook een paar boomjes in kuipen maar het groeit matig. Komt ook omdat ze weinig zon in haar koertje heeft vanwege omringende coniferen. Wel een leuk idee zo.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Leuk dat Maria ook boompjes in bakken heeft. Om ze als ‘bonsai’ te laten groeien moeten ze in een pot, bak of kuip anders worden ze vanzelf groter. En ze moeten goed gesnoeid worden. Het is een experiment maar tot nu toe zijn we tevreden. Je kunt er veel info over vinden op het internet hoor!

   Like

 3. gewoonanneke

  O wat bijzonder, zou leuk zijn hoor volgend jaar je eigen kastanjes. Zou ook niet weten hoe sterk de groeikracht van de wortels is, normaliter worden het echt wel reuzen natuurlijk. Maar een leuk idee.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Leuk toch? Ben erg benieuwd áls er kastanjes aan komen hoe groot ze dan zijn…
   In De Bilt is een kwekerij van bomen en planten (Planta Groencentrum) die heeft een hele rij bonsaibomen staan langs de zijkant van het terrein. Kun je vanaf de weg zien. Die staan ook allemaal in van die grote kuipen. Erg leuk om te zien hoor. En die van ons is nog groot, als je eens zoekt op internet kom je echt allerlei prachtige kleine mini-bomen tegen.

   Liked by 1 persoon

  1. Trees Berichtauteur

   Dat is nou juist niet de bedoeling Hein. Hij mag niet verder gaan wortelen want dan wordt hij weer groter, dan gaat hij ook weer de hoogte in en dat willen we juist niet. En hier in de tuin kunnen we echt nergens een kastanjeboom hebben. Maar we zijn al heel tevreden hoor zoals hij het tot nu toe doet… Misschien in het voorjaar weer een en ander snoeien, we zien wel!

   Like

Reacties... heel graag natuurlijk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s