Vrijwilligerswerk bij de Pyramide…

Pyramide_Austerlitz_1805Toen wij nog op Landgoed Nederheide woonden had ik leuke bezigheden op de laptop voor weblog De Stippel. Het contact daarover met mijn maatje Frans was ook heel erg leuk en gezellig. Hij schreef de meeste reportages en maakte de foto’s en ik zorgde ervoor dat de berichten geplaatst werden en voor de lay-out en wat extra aanvulling.
Al voor we ons chalet daadwerkelijk verkocht hadden plaatsten we een berichtje voor een vervanger voor mij. Natuurlijk had ik het nog wel een tijdje kunnen doen, maar als je niet meer zo betrokken bent bij het onderwerp (het park) wordt het toch een ander verhaal, want we hoopten natuurlijk het chalet snel te verkopen.
Er heeft zich toen een enthousiast iemand aangemeld en voor wij verhuisden heb ik mijn taken overgedragen en Marti is zeker een prima vervanger!

Toch was het heel leuk om ‘ergens’ bij betrokken te zijn en dat miste ik best wel. Toen ik enige weken geleden een oproep in een plaatselijke krant las voor vrijwilligerswerk bij de “Pyramide van Austerlitz” dacht ik meteen “Dat is iets voor mij”.

De deur uit, toch lekker dichtbij huis, maar 10 minuutjes met de auto en ook goed met de fiets te doen met mooi weer. Ik had het artikel uitgeknipt en er verder eigenlijk niets mee gedaan. Maar steeds kwam ik het weer tegen en dan dacht ik “Zal ik nou bellen of niet?”.

Afgelopen dinsdagochtend heb ik dan toch echt gebeld met het idee in mijn hoofd dat ik te horen zou krijgen dat ze niemand meer nodig zouden hebben, maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn. De Pyramide van Austerlitz kan nog steeds vrijwilligers gebruiken, onder meer voor het Kassahuis en als Passantengids in het Bezoekerscentrum. Dezelfde avond kreeg ik een e-mail met daarin het verzoek of ik de volgende dag om 13.00 uur bij het Bezoekerscentrum aanwezig zou kunnen zijn voor de kennismaking en wat uitleg.

Op woensdagmiddag had ik dus een erg leuk gesprek met een enthousiaste coördinatrice, zelf ook vrijwilligster en het werk lijkt me erg leuk. Als je dienst doet in het Bezoekerscentrum is het de bedoeling dat je wat basale kennis overbrengt aan bezoekers, bijvoorbeeld over de Franse tijd waarin de Pyramide is gebouwd. Er kan een film worden vertoond aan belangstellenden en er zijn allerlei boekjes en boeken te koop.
We zijn ook nog naar ‘boven’ gegaan, zoals ze het daar noemen, naar de Pyramide en het Kassahuis. Ook daar weer kennis gemaakt met een aantal andere vrijwilligers. Eenmaal terug bij het Bezoekerscentrum kreeg ik wat boekjes mee om te bestuderen en mij het verhaal eigen te maken, ik vind het allemaal heel interessant.

Ook de tijden zijn gunstig, van 11.00 tot 14.00 of van 14.00 tot 17.00 uur. Ik kan mijn beschikbaarheid elke maand via het internet doorgeven en aan de hand van alle wensen wordt er een rooster gemaakt. Dus… ik heb me aangemeld. 
Eerst ga ik een soort ‘stage’ lopen. Ik kan langskomen wanneer ik wil. Alle vrijwilligers zijn op de hoogte van de nieuwe aanmeldingen en zijn gevraagd iedereen zoveel mogelijk wegwijs te maken, ik ben namelijk niet de enige nieuweling.

GolfkarDus op vrijdag ben ik ’s morgens naar het Bezoekerscentrum gegaan en heb daar een uurtje meegekeken. Er zijn natuurlijk standaardhandelingen die gedaan moeten worden. Daarna ging ik met ‘Willem de klusjesman’ mee naar ‘boven’ op de ‘handicar’, die ik ook mocht leren besturen. Voor we vertrokken zag ik een aantal bekende gezichten en stond ik oog in oog met mede-recreanten van Landgoed Nederheide die in de buurt een weekend in een hotel verbleven. Ook zij waren natuurlijk verbaasd mij daar te zien, ja de wereld is klein hè. Ze zijn op de ‘handicar’ meegereden naar de Pyramide. Scheelt toch een heel stuk lopen.

In het Kassahuis nog even koffie gedronken en een beetje gebabbeld met degene die achter de kassa zat. Het was erg druk en dan gaat de tijd best snel. Daarna mocht ik zelf de ‘handicar’ terugrijden. Het was leuk, alsof ik nooit anders gedaan had, maar er is ook niks aan hoor, zo makkelijk. Natuurlijk is het een ‘mooi weer’ gebeuren, maar als het minder weer is en dus rustiger kan ik gewoon lekker lezen.

Dinsdagmiddag ga ik voor het eerst mee naar het Kassahuis! Ik heb er zin in!

 

Advertenties

24 gedachten over “Vrijwilligerswerk bij de Pyramide…

 1. gewoonanneke

  De Pyramide van Austerlitz daar gingen wij na een schoolreisje als afsluiting altijd naar toe. Je had daar botsauto’tjes en een speeltuin erbij als ik het tenminste goed heb of heb ik het nu over heel iets anders. Er waren ook grote trampolines. Vond het er altijd heel erg leuk.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Dat klopt Anneke, het is een nostalgische speeltuin, bestaat al sinds 1857 (als ik het goed heb onthouden), net als de horecagelegenheid, is al zo lang in familiebezit. Er zijn wat attracties waarvoor betaald moet worden. Maar het belangrijkste is het de Pyramide natuurlijk, sinds een jaar of 10 pas een monument. Ik heb er zin in hoor!

   Like

  1. Trees Berichtauteur

   Ja hè, ik heb ook een bevoorrecht gevoel moet ik zeggen, echt heel leuk. Gisteren ingewerkt en ik sta voor de kassa al een paar keer op het rooster voor deze maand a.s. vrijdag van 11 tot 14 uur voor het eerst. Leuk hoor! Ik heb er zin in!

   Like

 2. Marti

  Tja, Trees, een leuke bezigheid waaraan je bent begonnen. DE tamtam heeft op Nederheide al gewerkt en ik was al in kennis gesteld van je nieuwe bezigheid. Kijk maar op De Stippel (als je dat tenminste inmiddels nog niet hebt gedan…. 🙂

  Like

 3. Diana

  Helemaal leuk moeder! Ik wens je dan ook heel veel plezier en ik kom zeker een keertje bij je kijken net als vroeger als ik op je werk langs kwam 😊. Dikke 💋.

  Like

 4. kakel

  Een geweldig initiatief van je! En bovendien heel interessant, al die mensen, al die vrijwilligers, en die geschiedenis die daar ligt. Ik wens je daar een heel fijne tijd!
  Voor je blog is het ook vruchtbaar 🙂
  Liefs Kakel

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Gewoon leuk om weer iets te doen. Dankjewel Kakeltje, ik ben nog niet eens begonnen maar vind het nu al leuk ;-). En ja, ik zal er zeker wel over schrijven!
   Liefs, Trees

   Like

  1. Trees Berichtauteur

   Ja goed hè… Alle dingen die ik leuk, zangkoor, amateurtoneel, speelt zich inderdaad meestal af in de winter en dan kan ik dus niet. En de Pyramide is alleen op zondag open in de winter en daar hebben ze genoeg mensen voor.

   Like

Reacties... heel graag natuurlijk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s