Manipuleren…

Geschreven voor de schrijfuitdaging van Plato, de WE300.
Het woord voor de maand maart 2014 is “MANIPULEREN”.
Dit woord mag niet in het stuk gebruikt worden.
Zelf meedoen of andere inzendingen lezen? Klik HIER.

Het lukte Anna en Jos maar niet om zwanger te worden. Ze zochten hun toevlucht tot IVF, hun laatste redmiddel. Een aantal pogingen mislukten en uiteindelijk weken ze uit naar België. Jos was er eigenlijk wel klaar mee maar zijn vrouw niet. Eindelijk bleek Anna zwanger te zijn nadat er 3 embryo’s waren teruggeplaatst. Ze ontwikkelden zich alle drie. Dat was teveel voor Jos. Eén kind, nou ja, hij snapte goed dat zijn vrouw die wens had, maar 3? Na veel discussies besloten ze er 2 te laten verwijderen.

DrielingMaar Anna had andere plannen. Voor haar kwam het goed uit dat Jos voor een belangrijke bespreking naar het buitenland moest. Zijn baan en toekomst hingen ervan af. “Ga maar gerust” had Anna gezegd. “Ik red me wel”. Maar zij besloot niet naar de kliniek te gaan. Het was goed gegaan meldde ze Jos. De zwangerschap verliep goed en haar buik werd al snel behoorlijk dik.

Na een maand moest ze op controle komen, er zou ook een echo worden gemaakt. Deze wees natuurlijk uit dat er nog steeds 3 kindjes in Anna’s buik groeiden. Jos snapte het niet, hoe kon dat nou? Na veel aandringen vertelde Anna dat ze alle drie de baby’s wilde houden, kostte wat kost. Het werd Jos teveel, wat een bedrog, een scheiding volgde, hij vertrok naar het buitenland en Anna stond er alleen voor.

5 jaar later liep Anna in het park met 3 huppelende meisjes om haar heen die het evenbeeld van hun vader waren. Ze had nooit spijt gehad van haar besluit haar kindjes te houden en Jos zo te bedriegen. Tessa, Tonja en Tinka waren het allerbelangrijkste in haar leven. Maar verdrietig was het wel dat de meisjes hun vader nooit hadden en zouden leren kennen. Jos was weg en bleef weg…

Plaatje van internet

Advertenties

25 gedachten over “Manipuleren…

 1. ferraravictoriene

  Altijd een lastig vraagstuk als de een wel en de ander geen kinderen wil.
  Maar om het te manipuleren zoals jij hebt beschreven lijkt me onverstandig. Wel een prachtige invalshoek, want reken maar dat het vaker voorvalt. Stiekem stoppen met de pil bijvoorbeeld.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Je moet het echt samen heel goed eens worden ander kun je beter een ander zoeken.
   Oh ja ik denk ook zeker dat het vaker voorkomt, in mijn omgeving heb ik het zelf meegemaakt met onze buren… Gelukkig is het daar allemaal goed afgelopen!

   Like

 2. Rebelse Huisvrouw

  Ik vind het een mooie WE! Anna wou ze nou eenmaal alledrie houden en zij is degene die in deze bepaalt. Ze had ook direct kunnen zeggen: ik doe het niet, punt uit, maar ze had nog even geen zin in die confrontatie. Het was al ingewikkeld genoeg. En gelukkig liet Jos al gauw zijn ware aard zien dus daar was ze mooi vanaf!

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Dankjewel! En zo kun je het ook zien ja, die vent was geen knip voor zijn neus waard eigenlijk. Eerst wel meedraaien in die molen en dan later afhaken…

   Like

 3. Dwarsbongel

  Wat mij uiteindelijk bijblijft zijn twee dingen: in het voorbeeldgeval “komt het allemaal goed”, maar, in dit geval om het woord “manipuleren” te vermijden, gebruik je (terecht) het woord bedriegen, dat in veel gevallen een rechtstreeks synoniem is…

  Like

 4. roadlaura1969

  Goed geschreven WE
  Ik kan uit persoonlijke ervae zeggen dat ik/wij bewust hebben afgezien van IVF , ten eerste wilde ik zelf ook geen meerlingen en ten tweede dat is mijn persoonlijke mening wist ik niet welke gevolgen al die hormonen en injecties op de futus konden hebben in de toekomst en ook bij mij eventueel vandaar zijn wj nooit die weg bewandeld. Het heeft niet mogen zijn en daar hebben we tijd voor gehad daarmee om te gaan en af te sluiten.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Dankje Laura!
   Ach ja, al dat kunst- en vliegwerk. Je moet het maar willen. Maar het is mooi dat het kan voor mensen die echt niet zonder kinderen willen leven. Jullie hebben nu ook een mooi leven samen en misschien ook minder zorgen dan mensen met kinderen…

   Like

   1. roadlaura1969

    Die laatste zin van jouw, zo zie en voel ik dat ook, je wordt er soms verdrietig van wat sommige kinderen al op zeer jonge leeftijd meemaken qua gezondheid, de maatschappij die steeds sneller gaat en ook veel vragen van de kinderen , “het gevaar” wat er vroeger ook al was maar het lijkt wel steeds meer toe te nemen. Dat alles maakt dat wij geen spijt hebben dat we die weg niet bewandeld hebben.

    Like

 5. kakel

  Verstandig is anders. Hoe je het ook went of keert: de waarheid komt boven tafel! Maar alla, Plato wilde het over manipuleren hebben, dus kan hij dat zo krijgen 😉 De moeder heeft zich in elk geval kranig gedragen. Wat we van de vader niet kunnen zeggen… Zie je nou dat vrouwen het sterkte geslacht zijn 😀

  Like

  1. Dwarsbongel

   Je bedoelt toch niet in bedekte termen te zeggen dat vrouwen het manipulerende geslacht zijn, en daardoor hun zin doordrukken, en dat hun partner dat maar gelaten moet accepteren…?

   Like

   1. Trees Berichtauteur

    Nee, dat bedoelt Kakeltje vast niet, tenminste ik hoop het niet, want er zijn wel vrouwen die zich zo gedragen maar je mag de vrouwen ook niet over een kam scheren…

    Like

 6. Pingback: De WE-300 van maart en… een vreemde conversatie | Platoonline

 7. barbara Kessels

  Toch knap van Anna, dat ze voor alles zelf op moest draaien en dat ze het ook kon. Met 3 van die kleintjes lijkt mij vreselijk moeilijk . Maar ja, waar een wil is , is een weg zegt men.

  Like

 8. Rianne

  Ik ken ook zo’n situatie.. Hij wilde geen kinderen, zij stopte met de pil. Hij zei “ik wil dit niet’, zij zei ‘Ik wel’. Hij is bij haar gebleven totdat het kind er was, heeft ze opgehaald uit het ziekenhuis, de deur open gemaakt voor de kraamhulp en toen vertrokken.

  Jammer voor de kinderen dat ze twee ouders hebben die vooral aan zichzelf denken.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Domme vrouwen vind ik het, die tegen de afspraak in zwanger worden. Maar dat zo’n man echt weggaat en er niks van wil weten kan ik ook niet begrijpen.

   Like

 9. Plato

  Dus eigenlijk toch fictie. Maar hoe dan ook: toen ik klaar was met lezen was ik woedend op Jos. Er zijn vast Jossen op de wereld en ik vind het allemaal klootzakken. Je laat je zwangere vrouw niet in de steek, je wilt graag je kinderen zien en je bent trots op allemaal. Zo hoort het te gaan.
  Levensecht beschreven Trees. Een WE-300 om over na te denken.

  Like

  1. Trees Berichtauteur

   Gelukkig is dit verhaal fictie…
   Heb je gescholden op Jos? Natuurlijk is het een kz. Je eigen kind(eren) niet willen zien is toch tegennatuurlijk? Dankjewel Plato!

   Like

   1. roadlaura1969

    Ik wil hier wel op reageren, er zijn vrouwen die in hun zwangerschap hun man buiten de deur zetten en vervolgens als de man niet gehoorzaamd hun de kinderen ontzegd ongeacht De Wet ! En jaren de kind(eren) volpompen met leugens….Zie dat maar eruit te krijgen wat er systematisch ingeprent is geworden en door dat soort gemanipuleer praktijken worden heel wat mensen onrecht aangedaan. En die vrouwen spelen de onschuld zelf.

    Like

  1. Trees Berichtauteur

   Dankje Marja!
   Ja gedeeltelijk fictie hoor, bij het stel waar het gebeurde (expres zwanger geraakt terwijl hij geen kinderen wilde) kwam maar één kind en de vader was er dol op. Maar het had veel voeten in de aarde en hij heeft zich nog tijdens de zwangerschap laten steriliseren…

   Like

Reacties... heel graag natuurlijk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s