Zwaargewichten…

Vlakbij de kleine haven in Puerto Rico, rechts vanuit ons complex gezien, is men bezig met het aanbrengen van grote betonblokken als waterkering. Als het heel erg stormt, wat hier ook heel af en toe wel eens voorkomt, komt het water toch over de reling heen, wat gevaarlijk is voor iedereen.

De betonblokken zijn 2 x 2 x 2 meter en wegen 20.ooo kilo. Ze worden met vrachtwagens per stuk aangeleverd om met een grote kraan over de reling in zee te worden getild. Het is een heel spektakel met een heleboel toeschouwers. Aan de kraan zit een contragewicht vast om het kantelen van de kraan te voorkomen.

Het moet serieus gedaan worden en er wordt bijgehouden hoeveel van die blokken er in het water worden getild. Er zit een man met een bloknootje en elke keer als er een blok in zee bij is gedumpt pakt hij een potloodje en zet een streepje. Daarna stopt hij het potloodje weer in zijn zak tot de volgende…
Een relaxed baantje, misschien doet iemand anders dat de volgende dag. Geen idee, maar dit soort klusjes worden in Nederland denk ik echt niet handmatig gedaan… 😉

De rotonde richting de haven moest gedeeltelijk worden gesloopt zodat de kraan er langs kon. Ze zullen nog wel even bezig zijn voordat er genoeg blokken zijn geplaatst en ze alles weer kunnen herstellen.

Ach… we hadden weer eens wat anders te zien dan bootjes en golven… Later in de week ga ik weer eens kijken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

15 gedachten over “Zwaargewichten…

  1. Trees Berichtauteur

   Pffff…is al gebeurd en de kraan bleef gelukkig staan door de contra-gewichten maar stond heel erg te schudden, dus het was even spannend.
   Manlief heeft het gezien… ik was net weg nadat ik foto’s had gemaakt…

   Like

Reacties... heel graag natuurlijk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s