Vrugtekoek…

Beloofd is beloofd, hier volgt het verhaal over de "oude-Afrikaanse-koek".

Op 1e Kerstdag hebben we 's middags een bezoekje gebracht aan Roel en Ellen in Den Burg op Texel. Het was natuurlijk erg leuk om ze weer te zien na een aantal jaren en het was heel gezellig. We kregen eerst koffie met zelfgebakken cake en toen vertelden ze dat ze ook nog andere cake/koek bij de koffie hadden. Die koek was wel 7,5 maand oud… "Ja uit de vriezer zeker" zeiden wij. Maar nee…de koek is gemaakt ergens in juni 2010 en heeft al die maanden in de kelder gestaan.

Het idee…zou hij naar ons toe komen wandelen dacht ik al en zichzelf op een schoteltje werpen…

Het is een echte Zuid-Afrikaanse 'Vrugtekoek'. De koek moet echt zeker 6-7 maanden voor hij gegeten gaat worden gemaakt worden. En Kerstmis was een mooie gelegenheid om hem aan te breken…

Er gaan heel veel vruchten in, rozijnen, sukaden, dadels en alle vruchten worden heel fijn gesneden. Verder veel suiker, boter, gemberlikeur, eieren, zelfrijzend bakmeel, bicarbonate of baksoda. Een aantal ingrediënten is moeilijk verkrijgbaar in Holland, in deze koek waren dus ook Zuid-Afrikaanse spullen gebruikt. Het snijden, mengen, koken, afkoelen is erg tijdrovend, maar uiteindelijk als de koek in het blik zit (lukt ook in een ovenschaal) moet de koek nog 2 uur in de oven op iets van 220 graden.

Als hij gebakken is wordt hij afgedekt met aluminium folie en goed verpakt op een koele plek gezet, bij Roel en Ellen stond de koek in de kelder. De gemberlikeur zakt langzaam naar beneden en om de goede smaak te krijgen moet de koek elke maand worden omgedraaid. Als hij wat droog lijkt te worden kunnen er gaatjes ingeprikt worden waar dan weer wat gemberlikeur in wordt gedruppeld.

Kerst op Texel4

Geduld is dus een schone zaak, maar als hij eenmaal wordt aangesneden…jammie, hij was echt heerlijk! Terwijl ik toch heel snel proef als er ergens alcohol in zit viel dit heel erg mee.

En meteen opmaken is echt niet nodig, ze kunnen er nog wel een half jaar over doen, dan is hij nog steeds goed.

Ellen en Roel, geniet er lekker van hoor de komende maanden. Niet te snel opeten want het is een heel werk om weer een nieuwe te maken…

Voor ons was het een hele belevenis om een stuk koek te eten van 7.5 maand oud, het was denk ik wel een eenmalige aanbieding, maar zeer de moeite waard. Bedankt dat we deze heerlijke lekkernij met jullie mochten delen!

Advertenties

17 gedachten over “Vrugtekoek…

 1. Gerda

  SPANNEND!!!!!! Die rupsenplaag… tja,ook wij hebben er last van. Ze hangen aan onze breedbeeldtelevisie en je krijgt ze maar niet weg!!!
  Op naar de finale jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  Like

 2. Toos

  Oeps onze manschaft toch!!!

  Heerlijk Espanjola,ik gun het ze dat de jongens mee mogen doen,als ze ons team maar laten winnen!!

  Voor jullie een super gezellige avond a.s zondag voor het groene beeld….liefs Tooske!

  Like

 3. Teresa

  @Hanneke…Ja dat wordt wat dan, aan de ene kant hoop ik het omdat ik niet wil dat het Duitsland wordt, maar aan de andere kant zou het sneu zijn voor Nick als enige Nederlander tussen de Spanjaarden…en…hij staat dan toch echt achter ORANJE!

  Like

 4. Carla

  Dat was eeng ezellige boel zo te zien!!
  Ik hoop zxf3 dat ze winnen vanavond….
  Wat zou het toch gaaf zijn als ze in de finale komen!!

  liefs Carla

  ik ga duimen in ieder geval!!

  Like

Reacties... heel graag natuurlijk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s