Sirocco of Calima…

De Canarische Eilanden vormen een archipel van zeven vulkanische eilanden 100 tot 450 kilometer ten westen van Afrika, voor de zuidelijke kust van Marokko.

De eilanden van west naar oost zijn; La Palma, La Gomera, El Hierro, Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura. De eilanden hebben een subtropisch klimaat. Vandaar dus een prima plek om de wintermaanden door te brengen.

Er komt op Gran Canaria nog wel eens een “sirocco” voor. Dat is een warme wind vol met stofdeeltjes afkomstig van de Sahara. Maar op Gran Canaria is er ook wel eens een “calima”… Tenminste dat woord wordt ook wel gebruikt. Wat het verschil is weet eigenlijk niemand. De meningen zijn er erg over verdeeld, de een zegt dat de “sirocco” warm en zacht is en de “calima” juist hard. Weer een ander zegt dat je het verschil kunt zien aan de stofdeeltjes aan de horizon, die soms zelfs de zon heel erg wazig kunnen maken.

Tijd om dat eens uit te zoeken en voor eens en voor altijd een einde te maken aan die discussies…En wat blijkt, het is gewoon dezelfde wind, alleen is “sirocco” de algemene benaming en is “calima” de naam die men op de Canarische Eilanden gebruikt.

Lees maar…

Sirocco (wind) ook vaak genoemd Calima

Onderstaande tekst heb ik overgenomen van Wikipedia en een eerdere versie daarvan of een deel van de tekst is afkomstig van de website van het KNMI.

Verschijnselen

De sirocco begint door een warme, droge, tropische luchtmassa die naar het noorden wordt gedrukt door lage-druk-cellen die zich via de Middellandse Zee naar het oosten verschuiven. De hetere, drogere continentale lucht mengt met de koudere, nattere lucht van de maritieme cycloon en de tegen-de-klok-indraaiende circulatie duwt de gemixte lucht naar de zuidkusten van Europa.

De lucht, die de sirocco aanvoert, is verontreinigd met zand en stof dat in de landen rond de Middellandse Zee met regen naar beneden komt. In Griekenland wordt de “rode regen” brengende wind de Gharbi genoemd. Op satellietopnamen is het spoor van zand en stof dat de Middellandse Zee oversteekt terug te vinden en als de luchtstromingen in een groot deel van Europa zuidelijk zijn kan het stof veel verder noordwaarts komen. Ook in Nederland bevat de regen soms uit de Sahara afkomstig stof.

Deze winden met snelheden van bijna 100 kilometer per uur komen het meeste voor tijdens de lente. De hoogtepunten zijn in maart en november, maar ook in de rest van het jaar kunnen ze voorkomen.

Effecten op de mens

De sirocco zorgt voor stoffige en droge condities langs de noordelijke kust van Afrika, storm in het Middellandse Zeegebied, en koud, nat weer in Europa. De sirocco duurt doorgaans een halve dag of enkele dagen. Mensen kampen met problemen door de stoffige hitte langs de Noord-Afrikaanse kustregio’s of met de koudere vochtigheid in Europa. Het stof dat de sirocco met zich meebrengt kan schade toebrengen aan machineapparaten en woningen.

De woestijnwind, die ook wel de Afrikaanse pest wordt genoemd, leidt bij een deel van de bevolking tot verschijnselen als migraine en slapeloosheid. De hete wind houdt de mensen ook ’s nachts uit de slaap omdat het dan weinig afkoelt. In het uiterste zuiden van Italië komt de temperatuur onder deze omstandigheden soms de hele nacht niet onder de 30 graden en overdag kan het in het uiterste zuiden van Europa 40 tot 45 graden worden (o.a. Canarische Eilanden).

Het woord sirocco

Sirocco is het Arabische woord voor oostelijk, maar toch staat de naam voor een zuidelijke wind. Op sommige plekken staat deze wind echter bekend als de qibli (wat “zuidelijk” in het Arabisch is). De Arabische benaming sirocco houdt verband met lagedrukgebieden die in het gebied van de Middellandse Zee naar het oosten trekken. Aan de voorzijde van zo’n depressie steekt een zuidenwind op die de hete woestijnlucht meevoert.

Zie hier een foto gemaakt door de Terra satelliet

Veel landen hebben een eigen naam aan deze wind gegeven: Chergui (Algerije), Chili (Tunesië), Ghibli (Libië), Khamsin (Egypte), Sharkiye (Jordanië), Shamal (Irak) en Sharav (Israël).  De Spanjaarden spreken over de leveche, op de Canarische Eilanden waait de calima, maar Italiaanse, Griekse en Franse (Corsica) weerberichten hebben het over de sirocco.

In het algemeen komt de temperatuur dankzij deze woestijnwind zo’n 10 graden boven het normale gemiddelde te liggen en daalt de relatieve luchtvochtigheid in de landen ten zuiden van de Middellandse Zee tot minder dan 30%. Boven zee pikt de lucht vocht op zodat de sirocco in het zuiden van Griekenland, Italië en Spanje benauwd aanvoelt.

De sirocco die neerslaat aan de kust van Frankrijk is vochtiger en staat bekend als de marin.

Advertenties

3 gedachten over “Sirocco of Calima…

 1. Diana

  Nou dat is leuk om te weten, precies hetzefde dus! Waar blijft Bink z’n verhaal over z’n belevenis in Belgie? 😉 hahaha! Dikke kus!

  Like

 2. Diana

  Oh wat een voorbeeldig hondje is het toch! En natuurlijk houdt hij van de zon, het is een echte Geldorp… hahaha!

  >>>Ja he het is echt een schatje!!!

  Like

Reacties... heel graag natuurlijk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s