Calima…

???????????????????????????????Ja hoor, het is weer raak. er is CALIMA
(Ik schreef er hier al eens eerder over)

We zitten er al middenin… een grauwe, grijze lucht, geen horizon meer te zien, veel wind en dus veel stof!

Komt goed uit dat wij vandaag met 5 vrouwen een dagje gaan winkelen… hopelijk is het morgen weer voorbij, hoewel… het kan ook wel eens 9 dagen aanhouden.

Voor de geïnteresseerden…

CANARISCHE EILANDEN – dinsdag 5 februari 2013 – Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) heeft op maandag 4 februari 2013 om 15:00 uur een slechtweerwaarschuwing fase ‘Geel’ afgegeven, omdat er calima (de eerste in 2013) onderweg is naar de Canarische Eilanden, welke het zicht zal beperken tot minder dan 3.000 meter.


NASA-foto – gemaakt door de Aqua-satelliet – om 14:45 uur op maandag 4 februari 2013.

Deze fase ‘Geel’ geldt tot zeker dinsdagmiddag 5 februari 15:00 uur voor geheel Lanzarote, en Fuerteventura, plus voor het grootste deel van Gran Canaria en het oosten zuiden en westen van Tenerife.

Op de vier eilanden zal het zicht aanzienlijk verminderd zijn door in de lucht zwevende stofdeeltjes die door de wind vanuit de Sahara worden aangevoerd.

Bovenstaande foto – die gemaakt op maandag 4 februari 2013 om 14:45 uur is door de Aqua-satelliet van de NASA – laat duidelijk twee zandtongen zien die afkomstig zijn vanuit het zuiden van Marokko en de Westelijke Sahara, richting Fuerteventura en Lanzarote en die zich uitstrekken tot aan de oostkust van Gran Canaria.
Verstomd

30 gedachten over “Calima…

  1. Indrukwekkend hoor Trees, wel erg mooie satelliet foto’s.
    Heerlijk zo’n dagje shoppen met vriendinnen hè, ik doe dat ook een paar keer in het jaar met een stel vriendinnen.
    Hopelijk zit je nu weer in het zonnetje en is alles weer stofvrij 😉 en duurt het geen 9 dagen!…
    Hier in het noorden van Nederland schijnt op dit moment ook het zonnetje terwijl in het midden en zuiden van Nederland de sneeuwvlokken weer rijkelijk naar beneden dwarrelen….erg verdeeld in ons kleine kikkerlandje maar wij zitten nu eens een keertje aan de goede kant, maar ik ben bang dat wij er de komende dagen ook wel weer mee te maken krijgen, voor mij hoeft die sneeuw niet meer……op naar het voorjaar!…..

    Liefssssss, Hanny

    Like

    • Het is alweer voorbij, dit keer maar heel kort…
      En het dagje shoppen was weer heel gezellig!
      Hoop voor jullie dat er nu geen sneeuw meer komt… het is ook niet mijn ding hoor, helemaal niet zelfs…

      Like

  2. Mooie foto’s van de NASA, maar laten we eerlijk wezen daar zitten jullie nu natuurlijk niet op te wachten!! Ook al is shoppen hartstikke leuk….Diana komt natuurlijk ook voor de zon;-). Dus ik hoop dan ook voor haar dat het geen 9 dagen blijft hangen. En anders moet ze maar zo denken… alles beter dan in NL, want hier hagelt het momenteel behoorlijk:-(. Veel plezier met de dames en doe ze allemaal de groetjes.
    Ps: maar goed dat Hilda er niet zit anders zou ze echt gaan denken dat het aan haar ligt…hahahaha.
    XXX

    Like

    • Neu, daar zitten ze niet op te wachten. Maar goed, je hebt helemaal gelijk, dit is beter dan hagel! Inderdaad, Haha, ja Hilda… of die ooit nog eens terugkomt hier… de tijd zal het leren ;-).
      Dankjewel, ik zal de groetjes doen!

      Like

Reacties... heel graag natuurlijk!